Berlin, från en resa i mars 2008

Britz

Förebild för funktionalismen i Sverige. Men mycket form försvann på vägen till Sverige.

Hansaviertel

Tävlingsområde från slutet av 50-talet. Förebådade mycket av det som skulle komma under 60-70-tal.

Gropiusstadt

Mycket storskaligt och knappast barnvänligt även om utemiljöerna ofta har goda kvalitéer.

Marzahn

Storutbyggnadsområde från början av 70-talet. Idag intressant för hur man med rätt små medel och djärva tag lyckas skapa stora förbättringar. Intressant hantering av fasader.

Potsdamer platz

Välkänd uppbyggnad av ett under lång tid nästan öde gränsområde mellan öst och väst. Trots ambitioner blev det för storskaligt och groteskt. Den mänskliga skalan och släktskapen med det som fanns tidigare försvann.

 

 

Berlin, framgångsrik kulturstad men ett ekonomisk fiasko. Under hela 1990-talet tappar både Berlin och omgivningen befolkning. Under 2000-talet fortsätter omgivningen att minska medan befolkningen i Berlin är oförändrad.

Arbetslösheten är dubbelt så hög som Tyskland i genomsnitt och uppe i nästan 20 procent. Utflyttningen gör att det är gott om bostäder och rätt billigt att leva. Således fylls Berlin av människor som vill leva med liten ekonomi. En grund för livaktig kulturstad, men verkar inte smitta över på en ekonomisk utveckling.

Trots överflyttning av statlig verksamhets till Berlin har den ekonomiska utvecklingen uteblivit.

Berlin har vid många tillfällen varit inspirationskälla för bebyggelseutveckling, trots annorlunda förutsättningar. Här några exempel på förebilder eller avskräckande exempel.

Här lite foto från några av förebildsområdena.

Copyright: Ragnar v Malmborg

Till startsida